Joo elikkä tehtävänä oli kerrata tekijänoikeuksia ja aloittaa tehtävä osallistumalla tietovisaan osoitteessa http://www.tekijanoikeus.fi/tietovisat. Pääsin visassa neljänteen kysymykseen ja pisteitä tuli 1247 elikkä näyttäisi siltä, että ei ihan nämä tekijän oikeus hommat ole hanskassa. Ainakaan vielä.

Miten tekijänoikeus syntyy? 

Tekijänoikeus syntyy tekijälle automaattisesti kenelle tahansa teoksen tekemisen myötä. Sen saa yhtälailla kuuluisat kirjailijat ja ala-astelaiset piirtäjälahjakkuudet - tekijänoikeus kuuluu kaikille! Mitään muodollisuuksia, kuten rekisteröintiä tai © -merkin käyttöä, ei edellytetä. Suositeltavaa on kuitenkin merkitä teokseen tekijän nimi (tai nimimerkki) ja myös julkaisuvuosi. Lain mukaan tekijänä pidetään sitä, jonka nimi ilmoitetaan teoksen yhteydessä, jollei toisin näytetä.

Onko tekijänoikeus voimassa ikuisesti?

Tekijänoikeus ei ole ikuinen. Se on voimassa tekijän koko eliniän sekä 70 vuotta hänen kuolinvuotensa päättymisestä. Tätä kutsutaan tekijänoikeuden suoja-ajaksi.

Mitkä tekijänoikeusjärjestöt Suomessa valvovat tekijänoikeuksien noudattamista?

mm. Gramex, kopiosto, Kuvasto, Sanasto, Teosto ja Tuotos

Saako YouTubeen ladata omatekoisen elokuvan, jonka alkukohtauksen taustalla soi Guns ’n’ Rosesin Paradise City?

Saa, jos sinulla on tekijältä lupa soittaa tätä kappaletta.

Saako YouTubesta ladata videoita omalle koneelle?

Ei saa. YouTuben käyttöehdot kieltävät videoiden tai niiden ääniraitojen kopioimisen omalle koneelle. Tämän lisäksi YouTubesta löytyy paljon materiaalia, joka on laitettu sinne kysymättä lupaa oikeudenhaltijoilta. Laittomasta lähteestä kopioiminen ei ole sallittua edes yksityiseen käyttöön.

Mitä tarkoittaa CC-lisenssi?

Tekijäoikeusjärjestelmä perustuu yksioikeuteen. Tekijänoikeus kuuluu aina teoksen tekijälle. Lainsäädäntö turvaa tekijänoikeuksien haltijalle kaikki oikeudet teokseen. Lain takaaman oikeutensa perusteella tekijä saa itse määrätä sen käytöstä. Esimerkiksi opettajakollegan ottamia Pariisin-kuvia ei saa käyttää oppimateriaaleissa ilman hänen erikseen antamaansa lupaa.

http://www.flickr.com/photos/markjsebastian/2290238931/in/pool-809956@N25/lightbox/

cc-lisenssillä merkitty kuva.

 

Mitä eroa on valokuvalla ja valokuvateoksella?

Valokuvateos on valokuvaamalla tai valokuvaamiseen verrattavin tavoin valmistettu teos. Valokuvateoksina suojataan ne valokuvat jotka valokuvaajan luovan työn omaperäisenä tuloksena ylittävät teoskynnyksen.

 

Tämmönen tehtävä tälle kertaa ja taas ollaan vähän viisaampia:)